•Samenaankoop bestrijding eikenprocessierupsen op privédomein•Markt krijgt feestelijke opening•Digitaal overzicht Geelse zalen•Erfgoeddag 2012: Helden! •Frank Cools brengt hulde aan Zangeres Zonder Naam

Samenaankoop bestrijding eikenprocessierupsen op privédomein
IOK organiseert samen met het stadsbestuur een samenaankoop voor de bestrijding van eikenprocessierupsen op privédomein. IOK roept daarom geïnteresseerde aannemers op om zich met een offerte in te schrijven. De voorwaarden voor inschrijving en de offerteformulieren vind je op http://www.iok.be.
 
 
Markt krijgt feestelijke opening
Op zaterdag 28 april wordt de vernieuwde markt feestelijk geopend. Hiervoor werd een programma uitgewerkt om je duimen en vingers bij af te likken. Het startschot van de festiviteiten wordt gegeven door de Geelse centrumharmonie die vanaf 20u al musicerend door de straten marcheren Na het welkomstwoord door burgemeester Frans Peeters volgt tromgeroffel door de muzikale meppers van Percussive. Tussen al dit muzikaal geweld krijg je ook nog een visuele verrassing.
 
Van zodra het zonnetje haar slaapmuts heeft opgezet en het marktplein zich in het donker hult start het hoogtepunt van de avond: een klank- en lichtspektakel zoals dat in Geel nog nooit vertoond werd. Een harmonieus geheel van lasers, spots, vuurwerk en andere illuminerende materie belicht het plein in al zijn glorie. Ook vanuit de sterrenhemel komt een engelachtige verschijning neergedaald. De conceptregie van het spektakel is in handen van Avalon Events die eerder hun kunsten al toonden in het Sportpaleis en bij andere feestelijke openingen.
 
 
Digitaal overzicht Geelse zalen
De cultuurdienst beschikt al enkele jaren over een lijst met zaaltjes die ter beschikking gesteld worden van het verenigingsleven. Het stadsbestuur wil deze lijst opfrissen, aanvullen en publiceren op de stedelijke website. Zo kan iedereen die op zoek gaat naar een lokaal om een vergadering of activiteit te organiseren snel een geschikte accommodatie vinden. En dit aangepast aan de behoefte van het initiatief.
Beschik jij over een lokaal of zaal en wil je jouw accommodatie mee opgenomen zien in de lijst? Vul dan op  het online formulier in. De cultuurdienst zorgt er dan voor dat alle gegevens raadpleegbaar worden voor het publiek. Indien je geen toegang tot het internet hebt, kan je via onderstaande gegevens ook een registratieformulier aanvragen.
 
 
Erfgoeddag 2012: Helden!  
Op 22 april kan je in Geel gratis musea bezoeken en deelnemen aan rondleidingen en tentoonstellingen in het kader van Erfgoeddag. Dat krijgt dit jaar het thema ‘Helden’ mee. Meer informatie over de Erfgoeddag lees je in de brochure. Die brochure kan je afhalen in de openbare bibliotheek of bij Toerisme Geel. Het volledige programma vind je ook op www.erfgoeddag.be.
 
In de het stadsarchief kan je terecht voor de tentoonstelling ‘In het spoor van een held’. Je kan er ook deelnemen aan de rondleiding en leren hoe je zelf op zoek kan gaan naar persoonsgegevens uit het archief. Ideaal voor beginnende stamboomonderzoekers! In het Klokkenmuseum vind je de tentoonstelling ‘Gevleugelde helden in tijden van oorlog’, allerhande verhalen over duiven en hun prestaties, verteld aan de hand van constateurs. In het Lampenmuseum en het Bakkerijmuseum tonen de eigenaars hoe hun verzameling in stand gehouden wordt.
Het Gasthuismuseum St.-Dimpna brengt met ‘Ziekenzorg in het Geelse Gasthuis’ een multimediapresentatie. Uitgangspunt is het belangrijkste schilderij uit 1639. Tijdens de rondleiding verneem je over de Gasthuiszusters Augustinessen, helden doorheen de eeuwen.Op het Brits Kerkhof krijg je doorlopend uitleg over Sherwood Ranger Eric John Higgins, één van de eerste Tommies die in Geel arriveerden op zondag 10 september 1944. In de Sint-Dimpnakerk verneem je aan de hand van het retabel, de glasramen en enkele kunstwerken alles over de Heilige Dimpna, het ontstaan van de bedevaart, en de Geelse Gezinsverpleging. Tijdens de rondleiding ‘Heilige Helden’ in de St.-Amandskerk ontdek je via beeldhouwwerken, schilderijen en glasramen de helden onder de zaligen, heiligen en martelaren. Op het programma staan ook twee stadswandelingen met gids: ‘Held voor altijd’ en ‘Echte Helden getuigen zelden’, telkens om 14 uur en 15 uur. Vertrek aan Toerismehuis De Waag.
 
 
Frank Cools brengt hulde aan Zangeres Zonder Naam
Denk jij bij De Zangeres Zonder Naam aan suiker, plastic rozen en pathos? Zie op dinsdag 24 april hoe Frank Cools in dit heerlijk repertoire duikt: zonder ironie en recht vanuit dat grote hart van hem. Het plezierigste verdriet dat je ooit proefde! Zevenhonderd liedjes. Drie minuten per liedje. Dat zijn 2100 minuten. 35 uur liedjes van De Zangeres Zonder Naam. Cools kent ze allemaal: ’t Was aan de Costa del Sol, tingelingeling! Daar sloeg m’n hartje op hol, tingelingeling! En ook Mexico, Ach vaderlief toe drink niet meer en Mandolinen in Nicosia. Maar er zijn ook de liedjes over boze stiefmoeders, stervende kinderen en kapotte teddybeertjes. Frank Cools zingt ze met ongelooflijk veel plezier. In z’n eentje. Met z’n klein gitaartje, orgeltje en ukulele. Die mogen bij hem op het podium. En je mag huilen, lachen en ‘o ja!’ zeggen. Dit wordt een namiddag vol miserie, verpakt in meezingers van een onwaarschijnlijke lichtheid! Afspraak om 14u in cc de Werft. De toegangsprijs bedraagt 8 euro, koffie en gebak inbegrepen. Vrienden van de Werft betalen 4 euro.